Huisbrouwerij De 3 Vaten

welkom     historiek    reeds voorbij     bieren     waar drinken/kopen     bierdegustaties     contact     nuttige links


 

Wat vooraf ging.

Lang geleden in 1970 werd een baby geboren die de naam Werner zou mee krijgen. Deze baby moest het echter stellen met moedermelk en later melk van de koe of ander fris. De luiers ontgroeit kwam die Werner in het studentenleven in contact met een bitterder vocht dat ook goed de dorst kon lessen.

Reeds meerdere jaren ben ik, Werner, net als vele andere Belgen een bierdrinker. Zowel van pils of witbier tegen de dorst, als van een trappist of duvel om te degusteren. Opzoek naar steeds andere bieren kwam ik in contact met de Objectieve bierproevers in Antwerpen en de Limburgse Biervrienden in Tessenderlo. In 2002 kwam ik op een kerstbierfestival in Essen in contact met nog een andere bierproefverening met name O.B.E.R. Wat in 2004 leidde tot een bestuursfunctie in deze vereninging.  
Om uiteindelijk wat meer inzicht te krijgen in het hele brouwproces volgde ik in 2004 een bierbrouwcursus bij de Noord Kempische Bottelier een lokale gilde van het Verbond van Amateur Wijn- en Biermakers. Een jaar later na het samenbrengen van het nodige materieel en het inrichten van een klein brouwlokaaltje werd op 11 november 2005 een eerste eigen brouwsel gemaakt.

Hoe het verder gaat.

Bedoeling is nu om met behulp van proefbrouwsels de link te leggen tussen recept (ingrediŽnten en brouwschema) en de uiteindelijk bekomen aroma's en smaken van het eindresultaat..

Uit deze bevindingen wordt getracht bij volgende brouwsels door kleine aanpassingen aan recept een verbetering te bekomen. Hetzij in smaak indien de beoogde smaak niet bereikt was. Hetzij in resultaat indien niet de gewenst alcohol volume procent bereikt was.

De algemene bierkennis werd verder vervolmaakt bij O.B.E.R en op een bierkenners-cursus in avondschool. Deze kennis wordt aangewend bij bierdegustaties op locatie. Deze degustaties gaan over uiteenlopende onderwerpen; Rondje Belgisch bier, soorten vergistingen, brouwproces, ... en kunnen aangepast worden aan de vraag van de inrichtende klant.

In kleine stapjes wordt een brouwsel dat veel positieve feedback bekomt bij een erkende brouwerij gebrouwen en gecommercialiseerd hetzij door me zelf hetzij door een vereniging die achter het brouwsel staat. Hiervoor is inmiddels de bierfirma 'De 3 Vaten' opgericht. Voor de brouwsels is er nu een samenwerking met Brouwerij Boelens waar ik, in de kleine installatie, brouwsels van 5 hl per keer maak. Opvolgen van de vergisting en afvullen laat ik in de deskundige handen van Kris en Nicolas.

Wat de toekomst brengt.

Ter plaatse de nodige faciliteiten opzetten om brouwerijbezoek en degustaties mogelijk te maken.  Indien dit een succes verhaal zou worden, kan de huisbrouwerij misschien ooit tot een echte erkende micro-brouwerij doorgroeien. 

   

last updated: 01/05/17